"Božićni poklon"

"Božićni poklon"

 Odrasli polaznici Škole“Šimunić“ isprobali svoje znanje

U Školi stranih jezika Šimunić polaznici japanskog, španjolskog i talijanskog jezika imali su  posebnu priliku razgovarati i isprobati svoje znanje u susretu s gošćama  iz Japana, Urugvaja i Italije.


Prof.Sanja Željeznjak pozvala je svoju prijateljicu iz Tokija Japanku Mari i ona je održala  kratko predavanje o Japanskim običajima i kulturi, nakon čega je uslijedio razgovor s polaznicima koji već drugu godinu uče japanski.  Razgovor je tekao glatko, lijepo i umiljato, onako na njihov japanski  način kratkim riječima i posebnom intonacijom.
Slušati  naše polaznike kako razgovaraju i  stvarno izmjenjuju informacije, misli i ideje  s Japankom  je bilo tako posebno !
Pojedine nejasnoće objasnila im je odmah na ploči, naravno,  japanskim pismom.
Gđa. Mari govori engleski i njemački pa su si naši polaznici tu i tamo pomagali tim jezicima. Tri strana jezika u učionici naše varaždinske škole!

Gđa. Manuela Sanchez Luduena iz Urugvaja posjetila je A2 - 3. stupanj španjolskog jezika. Naši polaznici doznali su mnoge pojedinosti  o Montevideu rodnom gradu gđe. Sanchez kao i o njenoj dalekoj zemlji Urugvaju. Strpljivo je odgovarala na njihova pitanja o klimi, hrani i običajima. Prof. Ivana Kos ukazala je  u uvodu da se u Urugvaju govori malo drugačijim španjolskim od  standardnog europskog španjolskog. Naše polaznice prepoznale su španjolski iz TV sapunica i naravno bile njime oduševljene.


Polaznici visokih stupnjeva talijanskog jezika  A2 i B1 (4 i 5.stupanj) imali su zajedničko druženje 14.12. o.g.. Njihova profesorica Meja Huskić  pozvala je gošću Talijanku prof.Barbaru Castaldo koja je održala predavanje i radionicu o svome rodnome gradu Napulju, njihovim običajima, tradiciji, proslavi Božića i Nove godine, praznovjerju Talijana, itd.
Prof. Castaldo istaknula je  razlike u dijalektu  sjevera i juga Italije upotrebljavajući pretežno aorist umjesto prefekta koji se koristi na sjeveru. Tako su  doznali  mnoštvo detalja o jugu Italije iz prve ruke i to na autohtonom južnjačkom  talijanskom.
Polaznici su dobili talijanski Božićni i novogodišnji meni, morali su napisati hrvatski meni kao i pismo želja za Novu godinu, naravno, na talijanskom jeziku.
Također su dobili recepte napuljskih delicija i pjevali  Božićnu napolitansku pjesmu.
Interes koji je prof. Barbara pobudila svakako će doprinijeti još većoj motivaciji i uspjehu u učenju ovog melodioznog jezika u Školi stranih jezika Šimunić.

fotografije u galeriji: Srednjoškolci i odrasli

 • Upisi u tijeku

  Upisi u tijeku

  NOVO u ponudi: hindski
  više...

 • Cambridge FCE certifikati rujan 2019.

  Cambridge FCE certifikati rujan 2019.

  Održali smo svečanu podjelu Cambridge FCE certifikata
  više...

 • JAPANSKI - ZAVRŠNI SAT 2019.

  JAPANSKI - ZAVRŠNI SAT 2019.

  Druženje nakon uspješno položenih
  više...

 • FCE certifikati svibanj 2019.

  FCE certifikati svibanj 2019.

  Održali smo svečanu podjelu Cambridge certifikata
  više...

 • HANAMI

  HANAMI

  Naši su se polaznici japanskog jezika
  više...

arhiva članka