Iz Tokija

Od kuda je došla? Ravno iz Tokija. Da, dobro ste pročitali. Naša Karmen iz Lepoglave dobila je stipendiju Ministarstva znanosti i obrazovanja  za stručno usavršavanje u Japanu.
Po struci profesorica povijesti, polazila je poduku japanskog jezika godinu dana u našoj školi. U Zagrebu u rujnu 2011. godine   položila je ISPIT IZ ENGLESKOG i JAPANSKOG  JEZIKA te test opće kulture i inteligencije i - odletjela u TOKIO.
Nakon pet mjeseci boravka i studija u Tokiju posjetila je domovinu i naravno, polaznike japanskog jezika u našoj školi. Pričama nije bilo kraja….
              

                            Što nam je Karmen  ispričala?

Karmen je u našoj Školi učila japanski 1 godinu, a kada je po dolasku u Tokio polagala inicijalni ispit iz japanskog jezika svrstali su ju čak na 4. stupanj! Kaže da je jako zahvalna našoj Školi jer joj je znanje koje je stekla u samo godinu dana jako pomoglo.

Samo preživljavanje, kaže, ovisi o znanju japanskog jezika! Većina predavanja je na japanskom, tako da svi studenti iz cijelog svijeta obavezno  pohađaju predavanja japanskog jezika. Obavezno je 6 stupnjeva, ali Karmen će ići na mnogo više.
Ona studira na najvećem sveučilištu u Japanu, Tokio Gakugei Daigaku. To je Teacher Training Programme, istraživalački rad o japanskom edukativnom sistemu.
Inače stanovnici Tokija razumiju engleski, ali odgovoriti nisu u stanju. Svi natpisi su pisani japanskim pismom, ali i na engleskom jeziku. Interesantno, mentor  naše Karmen je Japanac koji govori njemački, ali ne i engleski tako da se njih dvoje sporazumijevaju na njemačkom.

Bravo Karmen, engleski, njemački i – japanski! Svaka čast!
 

                           Zapažanja o školskom sistemu

Učitelji provode mnogo više vremena u školi, skoro cijeli dan. Rad učitelja je sve zahtjevniji i zahtjevniji, naročito zbog pojedinih roditelja koje zovu „monster parents“. Đaci nose uniforme, s time da su u srednjoj školi vrlo lijepo dizajnirane. Školska godina počinje u travnju i traje do konca srpnja, a onda slijedi nastavak na jesen.

Koje strane jezike uče djeca u školi?
Kada u dobi od 11 godina đaci počinju učiti strani jezik mogu odabrati jedan od ova tri jezika: engleski, njemački ili korejski.

      

                           Japan... to je disciplinirani, smireni svijet.


Apsolutna tišina
Vlakovi su strahovito brzi, nečujni, a među putnicima vlada savršena tišina, koju jedino prekine razglas na japanskom i na engleskom jeziku.
Iako živite u višemilijunskome gradu, uopće nema osjećaja gužve. Sve je tiho  i organizirano, nitko nikome ne smeta.
Ljubaznost i smirenost
Ljudi su izrazito ljubazni, vaše zabrinuto lice na pošti ili kakvom drugom uredu, odmah će nekoga ponukati da vam pomogne jer vi ste očito „gaiđi“-stranac.
U Japanu se nitko ne ljuti i svi njihovi postupci vas jednostavno navedu da budete PONIZNI i ljubazni, poput njih.
(Ostajemo bez komentara!) Ili bolje reći, svi bismo mi  trebali otići tamo da steknemo takvu kulturu uvažavanja i poštivanja drugih te totalne smirenosti u radu i osobnome životu.
Priliku da to nauče i steknu imaju studenti iz cijelog svijeta, Uzbekistana, Rumunjske, Litve itd., jedna Riječanka i naša bivša polaznica Karmen Basarić.
                                 Čestitke i mnogo uspjeha!


 • Upisi u tijeku

  Upisi u tijeku

  NOVO u ponudi: hindski
  više...

 • Cambridge FCE certifikati rujan 2019.

  Cambridge FCE certifikati rujan 2019.

  Održali smo svečanu podjelu Cambridge FCE certifikata
  više...

 • JAPANSKI - ZAVRŠNI SAT 2019.

  JAPANSKI - ZAVRŠNI SAT 2019.

  Druženje nakon uspješno položenih
  više...

 • FCE certifikati svibanj 2019.

  FCE certifikati svibanj 2019.

  Održali smo svečanu podjelu Cambridge certifikata
  više...

 • HANAMI

  HANAMI

  Naši su se polaznici japanskog jezika
  više...

arhiva članka