HJDPV

HJDPV

Ove godine osnovali smo HRVATSKO –JAPANSKO DRUŠTVO PRIJATELJSTVA VARAŽDIN (HJDPV). Cilj nam je proširivati prijateljstvo naših dviju zemalja, upoznavati njihovu kulturu i običaje, i družiti se.
Predsjednica Društva je, naravno, naša profesorica japanskog jezika gđa. Sanja Željeznjak.
Tajnica je Lara Zadravec za koju smo dali izraditi japanski kimono, kao što vidite na fotki. Lara već drugu godinu uspješno savladava taj poseban jezik, a u kimonu izgleda kao prava mala Japankica, zar ne?
Možete se pridružiti našem Društvu ukoliko želite! Sudjelovanjem u radu Društva možete sudjelovati u raznim aktivnostima, doznati mnogo o dalekoj zemlji Japanu, družiti se s ostalim članovima, kao i s gostima iz Japana, ovisno o događanjima.

JAPANSKA TREŠNJA

Prva aktivnost našeg Društva u ožujku o.g. bila je sadnja japanske trešnje (Prunus kanzan) u Parku mladih (nasuprot Gradske vrtlarije).
Naime, u doba cvatnje trešanja Japanci planiraju godišnje odmore, odlaze u parkove gdje „kampiraju“ ispod stabala krcatih cvijetićima bijele ili razno raznih nijansi roze boje. Dive im se i uživaju u njihovoj ljepoti.
Cvijetići su „duplišni“ tj. s mnogo latica, tako da izgledaju kao minijaturne ruže. To su trešnje koje su posebno uzgojene da imaju bogate cvatove i ne, nemaju plodove u lipnju. Ovo prelijepo ukrasno drveće krasi sve više europskih gradova. Posljednjih godina diljem Londona posađeno je mnogo raznovrsnih „japanskih“ trešanja, a ukoliko niste zamijetili i u našem gradu Varaždinu sve ih je više i više.
Jedno prilično veliko stablo i mi smo posadili!

fotografije u galeriji HJDPV

 • Online nastava za najmlađe

  Online nastava za najmlađe

  Dragi naši predškolci i roditelji, nastava za naše najmlađe đačiće nastavlja se online
  više...

 • Obavijest

  Obavijest

  Zbog novonastale situacije nastava u prostorima Škole obustavlja se do
  više...

 • Cambridge FCE certifikati rujan 2019.

  Cambridge FCE certifikati rujan 2019.

  Održali smo svečanu podjelu Cambridge FCE certifikata
  više...

 • JAPANSKI - ZAVRŠNI SAT 2019.

  JAPANSKI - ZAVRŠNI SAT 2019.

  Druženje nakon uspješno položenih
  više...

 • FCE certifikati svibanj 2019.

  FCE certifikati svibanj 2019.

  Održali smo svečanu podjelu Cambridge certifikata
  više...

arhiva članka