HJDPV

HJDPV

Ove godine osnovali smo HRVATSKO –JAPANSKO DRUŠTVO PRIJATELJSTVA VARAŽDIN (HJDPV). Cilj nam je proširivati prijateljstvo naših dviju zemalja, upoznavati njihovu kulturu i običaje, i družiti se.
Predsjednica Društva je, naravno, naša profesorica japanskog jezika gđa. Sanja Željeznjak.
Tajnica je Lara Zadravec za koju smo dali izraditi japanski kimono, kao što vidite na fotki. Lara već drugu godinu uspješno savladava taj poseban jezik, a u kimonu izgleda kao prava mala Japankica, zar ne?
Možete se pridružiti našem Društvu ukoliko želite! Sudjelovanjem u radu Društva možete sudjelovati u raznim aktivnostima, doznati mnogo o dalekoj zemlji Japanu, družiti se s ostalim članovima, kao i s gostima iz Japana, ovisno o događanjima.

JAPANSKA TREŠNJA

Prva aktivnost našeg Društva u ožujku o.g. bila je sadnja japanske trešnje (Prunus kanzan) u Parku mladih (nasuprot Gradske vrtlarije).
Naime, u doba cvatnje trešanja Japanci planiraju godišnje odmore, odlaze u parkove gdje „kampiraju“ ispod stabala krcatih cvijetićima bijele ili razno raznih nijansi roze boje. Dive im se i uživaju u njihovoj ljepoti.
Cvijetići su „duplišni“ tj. s mnogo latica, tako da izgledaju kao minijaturne ruže. To su trešnje koje su posebno uzgojene da imaju bogate cvatove i ne, nemaju plodove u lipnju. Ovo prelijepo ukrasno drveće krasi sve više europskih gradova. Posljednjih godina diljem Londona posađeno je mnogo raznovrsnih „japanskih“ trešanja, a ukoliko niste zamijetili i u našem gradu Varaždinu sve ih je više i više.
Jedno prilično veliko stablo i mi smo posadili!

fotografije u galeriji HJDPV

 • Podjela FCE i CAE certifikata rujan 2018.

  Podjela FCE i CAE certifikata rujan 2018.

  Održali smo još jednu svečanu podjelu Cambridge CAE i FCE certifikata za naše polaznike koji su te prestižne
  više...

 • UPISI

  UPISI

  Upisuju se sve dobne skupine. Upisi traju od 27.08.
  više...

 • Japanski - završni sat 2018.

  Japanski - završni sat 2018.

  Druženje uz sushi i
  više...

 • Završne priredbe 2018.

  Završne priredbe 2018.

  Došlo je vrijeme da i naši najmlađi polaznici pokažu
  više...

 • Podjela CAE certifikata svibanj 2018.

  Podjela CAE certifikata svibanj 2018.

  Srdačne čestitke! S osobitim ponosom
  više...

arhiva članka